Små og store grønne fingre

En snøklokke, en sukkerert, en meitemark og en fargerik sommerfugl – selv den minste hage er et magisk sted å leke for et barn. Å ta del i hagearbeidet, så, vanne, luke og ikke minst spise, er en givende aktivitet å gjøre sammen. Her er tipsene som gir alle grønne fingrer.

Tekst og bilder: Mari Mörö

 

Våren er hagetid. Med små barn i familien er det mye å henge fingrene i, og det å være sammen ute i hagen er noe både små og store kan ha glede av. Det er ikke nødvendig med en stor hage eller parsell for å dyrke nytte- eller prydplanter. Salat, tomat og squash kan vokse i en krukkehage på balkongen.

Gardening with your toddler_130_2DU HØSTER, HVA DU SÅR
Barna lærer fort å ta ansvar for et eget bed med erteplanter, og de forstår at en ikke skal trampe på plantene. De kan få egne oppgaver, for eksempel å vanne plantene og følge med på hvordan de vokser. Det er lurt å merke bedene tydelig med glade bildesymboler eller fargerike bånd. Små gartnere synes det er stas med egen vannkanne og trillebår, og små arbeidshansker og lette hakker, river og spader er å få kjøpt i nesten alle hagebutikker.

DU HØSTER, HVA DU SÅR
En gammel finerkasse eller et kassert badekar kan få nytt liv som plantekasse. Du må selvfølgelig sørge for at det er hull i bunnen av krukker og andre beholdere. Slik renner overflødig vann ut, og plantene råtner ikke.

SMÅ, SURRENDE HJELPERE
Uansett hvor mye vi mennesker sliter og strever, trenger vi hjelp fra naturen for å lykkes. Meitemarken og bien er gartnerens viktigste assistenter. Meitemarken romsterer i jorda og bidrar til at plantedeler blir til næring, og biene sørger for bestøving. Uten bestøving blir det ingen avling – bær og frukt er avhengige av disse arbeiderne med vinger. Blomstene tiltrekker seg også fargerike sommerfugler, til stor glede for barna.

Porøs og moldrik jord yrer av liv. Jo mer næringsrik og mer porøs den er, jo mer meitemark inneholder den. For barna er det morsomt å følge med på meitemarkens aktiviteter.

Nybegynnere gjør lurt i å satse på planter som ikke krever lang tid til forkultur inne. I mai og begynnelsen av juni kan du så rett på dyrkingsstedet. Regelmessig vanning sikrer at frøene spirer, og når frøbladene kommer til syne, kan både små og store hageentusiaster nyte den første suksessen.

Det hyggeligste er å jobbe sammen og glede seg over plantene som vokser. Og når det er tid for å høste inn, får vi lønn for strevet. Selvdyrkede delikatesser smaker aller best!

ERTA, BERTA, SUKKERERTAGardening with your toddler_130_1
(i balkongkasse eller bed med matjord)

Såtid: midten av mai til begynnelsen av juni.

1. Skaff porøs matjord eller bearbeid eksisterende jord godt.

2. Bløtlegg ertene over natta.

3. Lag en fure i jorda med en hakke. Så ertene med rundt fem centimeters avstand og tre–fire centimeters sådybde. Dekk med matjord, og vann godt. Vær nøye med vanningen i hele vekstperioden.

4. Unngå å overgjødsle. Ertene skal ikke ha for mye gjødsel. Squash trives best i fersk kompostjord, og trenger altså mer næring.

5. Når veksten skyter fart, har de myke ertestenglene behov for støttepinner.

6. Nyt både vekstprosessen og avlingen! Husk at du kan fryse ertene hvis avlingen blir stor. Friske sukkererter er et supert mellommåltid for sultne gartnerassistenter.

FARGESPRAKENDE BLOMSTERPRAKT
Å dyrke sommerblomster er både morsomt og enkelt. Kornblomst, ringblomst og tagetes er lette å få til for nybegynnere.

Gardening with your toddler_130_3NYTTEVEKSTER
Nyttevekster som passer i nybegynnerhager er for eksempel erter, squash, spinat og dill. Du kan så sommerblomster blant nyttevekstene: kornblomst og ringblomst spirer lett og blomstrer lenge. Etter blomstringen er det lurt å sanke frø. Det er også enkelt å dyrke forskjellige urter i krukker. For barna er det fint å kunne klippe basilikum eller mynte rett fra krukken og ha på brødskivene.

Lykke til med hagen!