språkutvikling hos barn

7 tips til god språkutvikling

Du som forelder har en viktig rolle for barnets språkutvikling. Dine beste hjelpere her er bøker. Barnebøker fremmer kommunikasjon mellom barn og foreldre, og det er fra dere barnet får hele sitt kunnskapsgrunnlag. Her er 7 tips til hvordan du kan bidra til god språkutvikling hos barnet ditt.

1. Snakk med barnet for å forbedre språket

Det er aldri for tidlig å snakke skikkelig med barnet. Du kan kanskje ikke forvente å få svar fra de minste, men det er fra deg de lærer om lyder i språket og tonefall. Spør om barnet er sultent, om det vil ha en brødskive til, forklar hva du gjør når du tar på sko og jakke, fortell om været, middagsmaten eller ting dere ser på tur. Snakk om ting dere har opplevd, og sett ord på det dere ser, lukter, smaker og opplever. Det kan kanskje føles litt rart i begynnelsen, men du gjør barnet en stor tjeneste!

2. Lytt til barnets språk

Vær en engasjert lytter. Ha blikkontakt, nikk, smil, si ”ja”, ”oi” eller lignende for å oppmuntre barnet til å snakke videre og vær interessert i det barnet har å si. Barn som opplever å bli lyttet til når de har noe på hjertet, snakker gjerne mer.

3. Utvid det barnet sier for å forbedre språkutviklingen

Bruk barnets utspill som et utgangspunkt. Hvis barnet sier ”Ola lese”, kan du svare. ”Har du lyst til å lese, Ola? Hva skal vi lese da?” Da snur du ytringen til riktig språklig form – den barnet selv skal bruke, i fullstendige setninger. Samtidig anerkjenner du det barnet sa, og gir en positiv respons.

4. Les for barnet og for babyen

Flere studier viser sammenheng mellom tidlige erfaringer med bøker og lesing, og barns språklige, og senere skriftspråklige, utvikling. Bruk også boken som et springbrett til videre samtaler. Kan noe i boken relateres til barnets hverdag? Har barnet opplevd noe lignende? Har barnet også en ball hjemme, akkurat som i boken? Boktilbudet bør bestå både av pekebøker og skjønnlitterære bøker. Velg bøker tilpasset barnets alder, men gi gjerne barnet noen utfordringer også. Ha gjerne barnet på fanget når du leser, så dere ser illustrasjonene sammen. Unngå å forenkle språket i bøkene – selv barnebøker inneholder flere sjeldne ord enn de vi bruker i dagligtale. Det er vanskelig å lære ord en ikke har hørt.

5. La barnet lese bøker for deg

Selv små barn kan ”lese” bøker. Og barn elsker jo å imitere det foreldrene gjør. Etter hvert vil du kanskje bli forbauset over hvor mye av historien barnet husker – kanskje til og med ordrett! En av verdiene av å lese den samme boken om og om igjen, slik mange barn elsker, er nettopp at barna etter hvert kan historien. Ofte også de vanskelige ordene!

6. Sang, sangleker, rim og regler hjelper språkutviklingen

Dette er gøy og språkstimulerende på en og samme tid. Noen sanger, som ”Bjørnen sover” eller «Ro, ro til fiskeskjær», er det lett å delta i, for det krever lite av barnet. Og husker du den der Ibsens ripsbusker? Mange barn vil fryde seg over at også mamma og pappa snubler litt i ordene. Og fem flate flyndrer på et flatt fat – si det fort mange ganger!

7. Bruk barnets interesser i lesestunden

Er barnet lidenskapelig opptatt av hester, tog, dinosaurer eller Kaptein Sabeltann? Bruk interessen for alt den er verdt. Kanskje er en bok om emnet mye mer spennende enn alle andre? Gå inn i rollelek, besøk et sted dere kan se på det som barnet interesserer seg for – og snakk om det. Det er utrolig hvor avanserte ord og fakta barn kan lære når emnet engasjerer!

Tipsene er til dels hentet fra Språk i barnehagen – mye mer enn bare ord, utgitt av Utdanningsdirektoratet 2013.