Fadder

Tips til deg som skal være fadder

I sommer opplevde jeg mitt gylne øyeblikk som gudmor. Fadderbarnet mitt ble konfirmert, og jeg satt stolt og lyttet til morens tale der hun roste meg for å ha vist konfirmanten veien til bøkenes verden. Jeg så nok ikke for meg et øyeblikk som dette da jeg som fersk og rådvill gudmor uten erfaring med barn i det hele tatt, kjøpte den første boken til ham.

Det finnes få regler for riktig håndtering av fadder-rollen. Det finnes jo noen tradisjoner, og er du heldig får du en brosjyre i dåpen eller på navnefesten, men bortsett fra det er du mer eller mindre overlatt til deg selv. Kanskje er du ganske ung slik jeg var, med liten erfaring med småunger, og kanskje er du en erfaren fadder med egen barneflokk. Uansett, her er noen enkle tips om hva man gjør og ikke gjør som fadder, i håp om at flere skal få oppleve slike rørende øyeblikk der en strålende 15-åring står foran deg og du ”high-fiver” deg selv for å ha investert i vannfast maskara.

  1. Vedlikehold forholdet til fadderbarnet ditt, særlig de første årene. Dette er kanskje en selvfølge siden foreldrene enten er nære venner eller slektninger av deg, men ikke ta det gode forholdet mellom dere for gitt. Ring ofte. Be dem over på kaffe eller ta initiativ til en familiedag i parken.
  2. Ikke overdriv. Fadder er ikke en 60% stilling. Kjøp bursdagspresang, dukk opp på en fotballkamp i ny og ne og ta gjerne småen med en tur på biblioteket. Spander en is på vei hjem. Det er en rimelig investering som kan gi god avkastning.
  3. Vær deg selv. Foreldrene til fadderbarnet valgte nettopp deg av en grunn: Du er en person de vil at barnet sitt skal kjenne i årene framover. Du trenger ikke å tenke at du skal være tidenes rollemodell eller komme med dypsindige råd om livet og kjærligheten. Du er god nok som du er!
  4. Ta det med ro når det gjelder gaver. Noen ser på fadder-oppgaven som en eneste lang rekke med bursdagspresanger og julegaver, men det er mye bedre å bruke tid sammen med fadderbarnet, enn å bruke penger.
  5. Skal du først kjøpe noe, er bøker en god ide. En bok er så mye mer enn en innbundet bunke med papir. På sitt beste er en bok et løfte om kvalitetstid sammen. Hvorfor ikke gjøre bøker og høytlesning til det dere har sammen. Gode bøker skaper gode samtaler. Snakk om fortellingene, undre dere over hva som kommer til å skje på neste side. Vil du gjøre det superlett for deg selv, kan du kjøpe et medlemskap i en bokklubb. Da slipper du å lure på hvilke bøker som passer til barnets alder.
  6. Nyt det! Dette er jo en unik mulighet til å bli kjent med et fantastisk lite menneske og se det vokse opp. Planlegg gøyale aktiviteter sammen, bare dere to. Vær en god lytter og en fortrolig.
  7. Travle dager? Geografiske utfordringer? For mange jern i ilden? Slapp av. Å være fadder er ikke en prøve du får karakter på. Hvis det er en stund siden du var i kontakt med fadderbarnet ditt, er det bare å ta opp tråden igjen. Send en melding og spør hvordan det går. Si at du er der hvis det skulle være noe.

Lykke til!