Finn formene

Vi er omgitt av ulike former overalt. Runde ting, firkanta ting, ovale og trekanta. Alt har en form. Men hva heter alle formene? Og hvilke ting har hvilken form?

Å lære om formene er en viktig del av matematikken i både barnehage og skole. Mange små vet hva en sirkel er. Men hvilken form har en banan? Og en paraply? Hva er det som kjennetegner de ulike formene, og hvordan beskriver man dem?

Finn formene og identifiser omverdenen

Boka Finn formene viser og forteller hvilke former kjente ting har. Gjett, tren og løft på lukene for å finne svaret. Den gir både små og større barn – og kanskje også foreldrene deres – mange muligheter til å gruble over hvilke former gjenstander faktisk har. Dette er en super introduksjon til geometriens mysterier!

Barn elsker å lære nye ting. Selv om vi voksne kanskje synes at noen ting virker for vanskelige for dem, vil de ta det på strak arm om forklaringene er enkle og tydelige. Nettopp slik er Finn formene bygd opp. Hver side har mange bilder, og til hvert bilde er det et spørsmål om hvilken form tingen har. Svaret sjekker man ut ved at barnet åpner luka og titter bak bildet. En morsom aktivitet!

Dere får også forklaring på hva en triangel, halvsirkel eller rektangel osv. er for noe. Forestill deg gleden i barnets øyne når det stolt kan fortelle om det trapesformede taket på huset, eller om fotballen som er bygd opp av heksagoner!

Alle kan lære seg alt

Nyere forskning viser at alle barn har forutsetninger for å lære seg matematikk, men at de trenger forskjellig type stimulans og lærer på forskjellige måter.

Å begynne med geometri og lære om formene allrede i pekebok-alderen, skaper glede og interesse for å lære seg mer og mer. Ingenting er vanskelig dersom man bare tar alt fra begynnelsen av. Ta dere god tid. I starten er ikke det viktigste å lære å identifisere selve formene, men å lære at ting faktisk har forskjellige former. Derfor gir Finn formene mange forskjellige eksempler på kjente ting, som hus, klokker, sirkustelt og godteri. Når barnet forstår at ting består av former, kommer også lysten til å lære seg hva de heter – og en ny verden har åpnet seg!

Let etter former og gjør hverdagen morsommere

I tillegg til at boka er interaktiv med luker å titte bak, og spennende å lese i seg selv, gir den også opphav til leker og oppdagelser hvor enn dere er! Kjedelig ventetid kan bli til morsomme leker. Jakt på former på venteværelset, på bussen, på toget, i bilen eller hjemme. Se hvem som finner flest sirkler eller trekanter, så kan hele familien være med å leke!

Kay Vincents tydelige illustrasjoner i mange glade farger gjør boka gøy å lese. Den skaper helt enkelt flere samtaler og diskusjoner om hva vi ser rundt oss. Når dere er ferdige å lese, kan dere prate om hvordan det ser ut hjemme. Hvilken form har stolen? Hvilke andre former fins i rommet? Litt større barn kan gå over til å tegne formene, og kanskje forsøke å finne andre former enn de som er i boka?

Finn formene ble først utgitt på norsk av Goboken i 2021. Du finner den så klart i Gobokhandelen. Den passer aller best for barn fra 2-4 år, men også eldre barn kan hente mye kunnskap her. Vi i redaksjonen hadde faktisk mange og lange diskusjoner om de ulike formene og om hvordan vi skulle oversette forklaringene, så denne boka kan alle noe lære av!

Mer interessant lesestoff om førskolebarn og matematikk kan du finne her:

Hva er barnehagematematikk? fra Matematikksenteret

Temahefte om antall-rom-og-form i barnehagen fra selveste regjeringen.no