Vaiana … eller var det Moana?

Disneys globale markedsføringsapparat ruller ustanselig, og du har kanskje fått med deg at en ny animasjonsfilm med navnet Vaiana er på vei. Eller er det Moana den heter?

Med reklame herfra og derfra på ulike nettsider kan man bli forvirret. Forklaringen er at filmen heter Vaiana i Europa og Moana i resten av verden. Årsaken til det er faktisk ganske vittig. Da Disney hadde bestemt seg for å gi heltinnen i sin nye storfilm navnet Moana, viste det seg at Moana hadde en navnesøster i Italia. En visstnok velkjent navnesøster som har slått seg opp og fram som fotomodell og skuespiller i filmer med svært lavt kostymebudsjett. For å unngå sammenblanding og uheldige søkeresultater på nettet, ble det besluttet å gi Moana navnet Vaiana i de europeiske markedene. Så nå vet du det.

Det flotteste fra Disney på flere tiår?
Når det er sagt, er Vaiana kanskje det flotteste eventyret vi har fått fra Disney på flere tiår. Ikke bare fordi handlingen utspiller seg i en svunnen tid på eksotiske sydhavsøyer med palmesus og uendelig, azurblått hav. Vaiana gjør inntrykk først og fremst fordi det vekker så mange assosiasjoner til vår egen tids mange fundamentale utfordringer.

Fortellingen tar utgangspunkt i eldgamle myter og legender. For 3000 år siden seilte sjøfarere over det sydlige Stillehavet og oppdaget og befolket øyene i verdensdelen vi i dag kaller for Oceania. Men så stanset plutselig disse sjøreisene. Den dag i dag kan ingen gi sikre svar på hvorfor, men med Disneys Vaiana lanseres i hvert fall en slags teori. Den funker nok best for de av oss som ikke alltid trenger å sjekke vitenskapelige fakta før de tror på noe, men for oss funker den til gjengjeld ganske godt. Personlig har jeg ingen problemer med halvguder som kan skape seg om til falker, og jeg skjønner godt at de kan falle for fristelsen til å stjele det livgivende hjertet til Moderøya Te Fiti, alle øyers mor og verdens opphav. Hvem vil ikke ha et slikt hjerte? Men det er klart at du ikke kan kødde med jordkloden på denne måten. Det straffer seg. Et mørke brer om seg i Oceania. Fisken forsvinner og plantene visner. Livsgrunnlaget til øyboerne trues. Naturens egen fornyelseskraft er truet. Låter det kjent? Aktuelt?

skjermbilde-2017-01-04-kl-12-27-02
Kilde: Google Maps

Motunui – Vaianas hjem
Jeg røper ingen vel ingenting når jeg sier at situasjonen krever en helt, og ingen skal bli overrasket når jeg sier at hun heter Vaiana. Hun er datter av høvdingen på øya Motunui, og det er en helt sinnssyk opplevelse å finne ei øy med samme navn, på Google Maps. (3.87183,154.9383) Husk å sette kartet i satelittmodus. Du finner den nordøst av Papa New Guinea, et godt stykke til havs opp mot Micronesia som en av øyene i Nukuoro atollen. Zoom inn og zoom inn og zoom inn på den største av øyene i øygruppa til du får en overraskelse. Der ingen skulle tru at nokon kunne bu blir en TV-serie om «Urban Lifestyle» sammenlignet med dette, ja. Og det er klart: På et slikt sted har man valget mellom å leve i pakt med naturen, eller å ikke leve. Kanskje kan fortellingen om Vaiana bidra til å skape enda større bevissthet om jordens og vår egen sårbarhet?

Hva er ondskap?
Men Vaiana vekker også andre assosiasjoner. Hovedpersonen er uredd og nysgjerrig og nekter å la seg føye av gamle tradisjoner og leveregler. Hun utforsker grensene, stiller spørsmål, prøver og feiler og fortsetter mot målet selv om det etter hvert går opp for henne at det fører henne rett mot et ildsprutende lavamonster, eller ondskapen selv, om du vil.  Men det er først i sluttscenen det går kaldt nedover ryggen på undertegnede. For Vaiana gjennomskuer ondskapen. Hun skjønner hva den egentlig er. Dermed skjønner hun også at den kan stoppes på en ganske annen måte enn å møte vold med vold. Det er et ganske kult perspektiv å ta med seg ut av kinosalen og inn i en verden der vi fortsatt tror at det å sønderbombe hverandre en gang vil skape fred og balanse.  Boken får du i Disneyklubben. Heia Vaiana!