Bruk årstiden du er i til å bestemme utvalget i bokhylla til barnet! Eller, du kan selvsagt velge akkurat som du vil, men om du har et supert utvalg av bøker, og ønsker å ha noen fremme på barnerommet eller i stua, vil gi gjerne tipse om å ta frem bøker barnet kan relatere til. Hvorfor, og hvordan?
Barnebøker oppfordrer til samtaler mellom barn og voksne, fordi barn er fulle av spørsmål. Barn stiller gjerne spørsmål til det de ser i hverdagen, til og fra barnehagen, og kan være opptatt av både vær, steiner, snø, frossen is og smådyr. Når du leser fra bøker som minner barn om noe de nylig har sett, jo større sannsynlighet er det at barnet kan kombinere innholdet i boken med sitt eget liv. Dette kalles også å dra paralleller.
Bruk boken aktivt
Snakk om det dere ser i barneboken. Her er noen eksempler:
- Er det snødekket landskap i bokens illustrasjoner? Spør om når barnet sist så snø.
- Er det vinterdyr i barneboken? Spør om barnet har sett noen av disse på ekte.
- Har boken vinteraktiviteter, som aking, ski, skøyter? Spør om barnet om dere skal gjøre det samme neste dag, eller til helgen.
- Kanskje boken viser inneaktiviteter, som perling og tegning? Bli inspirert til å perle noe likt, eller spør om dere skal tegne en karakter fra boken. Hvis ikke barnet liker å perle eller tegne, så kan du spørre om hva barnet ditt liker å gjøre inne i stedet.
Når barnet vil lese samme bok om og om igjen
Har du forsøkt å rotere på bøkene i hylla, uten at det fungerer? Vil barnet bare lese samme bok om og om igjen? Da skal du vite at repetisjon er gull verdt for språkutviklingen. Barnet får nemlig inn handling og språk til hjernen ved hjelp av repetisjon.
God lesestund!