Man treffer på dem av og til, trampesaurusene. Først og fremst hører man dem. De roper og bråker og kaster seg på gulvet i matbutikken (oftest foran godteriet). I barnehagen er de kjent for å dytte, knuffe – og trampe. Trampe hardt og skrike høyt. Vi som ser på blir rådville. For hvordan skal man opptre stilt ovenfor en liten trampesaurus? Og hva er egentlig en trampesaurus?
Slik gjenkjenner du en trampesaurus
Akkurat som med urosaurusene finner du trampesauruser over alt, i alle aldre og på tvers av kjønn, over hele verden. Mens urosaurusene lever et nokså stille liv og knapt blir lagt merke til, så er det helt motsatt med trampesauruser. Man kan ikke unngå og legge merke til dem, og blir de opprørte høres og synes de veldig tydelig. Da gjelder det å enten tre stilt til side – eller å ha en bra strategi for å hjelpe trampesaurusen tilbake i vater.
Trampesauruser slik suksessforfatteren Rachel Bright ser dem
En av Goboken-redaksjonens favorittforfattere, Rachel Bright, er nå aktuell med ny bok som har lignende tematikk som i Den lille urosaurusen og Fargerike Freddy. Alle disse handler om barn, ulike varianter av «saurer», som ikke alltid vet hvordan de skal håndtere følelsene sine. De kjemper hardt for å forstå hva som skjer inni seg selv og rundt seg. Urosaurusen er redd for alt mulig. Freddy forstår ikke de sosiale kodene og skremmer hele hønseflokken. Trampesaurusen tror at alle er imot ham, at ingenting blir som han hadde tenkt og at alt er urettferdig.
Kjenner du det igjen? Noen kaller det trassalder. Barn går gjennom ulike faser i livet, og alle disse historiene beskriver og avdramatiserer på en fin måte både raseriutbrudd, engstelse og annerledeshet. Sammen med Chris Chattertons uttrykksfulle illustrasjoner loser Racher Bright oss gjennom en helt vanlig dag i trampesaurusens liv. Han våkner i godt humør og gleder seg til en ny dag . . . og så går alt skeis fra første stund. Alt blir galt og alle er dumme! Spesielt mamma. Trampe skriker, brøler og TRAMPER HARDT, HARDT i bakken. Vennene blir redde, lillebror gjemmer seg og Trampe blir bare sintere og sintere. Ingen forstår ham! Hele dagen er ødelagt og hele verden er imot ham!
Men midt oppi alt det vanskelige, når det verste sinnet har lagt seg, kommer det uventet hjelp i form av noen velvalgte ord og et kreativt forslag. Det hjelper Trampe til å se på ting i nytt lys. For han har jo tross alt et valg.
«I livet, Trampesaurus, vil det alltid være sånn
at noen dager blir helt feil og alt vil kjennes bånn.
Men pust dypt inn, og blås alt ut til magen kjennes spinkel.
Så prøver du å se problemet fra en annen vinkel».
Så lille Trampesaurus hang og dinglet fra et tre.
Og jammen så alt nytt ut når verden var opp ned!
Raseriet til trampesaurusen er helt naturlig
Ja, det er det. Sinne og raseri er like naturlige følelser som å bli lei seg, redd eller glad. Følelser må få ta plass. De må få utløp, og selvfølgelig må man også få lov til å bli sint. Det forstår mammasaurusen godt. Men sinne og raseriutbrudd kan også skape problemer i relasjoner med andre mennesker. Vennene til Trampesaurus blir redde og trekker seg bort. Noen blir til og med lei seg og såret.
Av og til sier og gjør vi helt toskete ting når vi blir sinte. Det er dette vi kan ta tak i. Fundere på hva som egentlig hendte, forsøke å se det fra andres side. Kanskje blir sinnefølelsen lettere å håndtere neste gang? Dette får Trampesaurusen hjelp til. Oppmuntret av en ny venn henger han en stund opp ned i et tre og ser verden fra en ny vinkel. Det får tankene til å roe seg, og evnen til å reflektere settes i gir.
Tramping på utsiden, men hva skjer på innsiden?
Det finnes mange forskjellige grunner til at en trampesaurus blir sint og bruser opp. Da er det klokt å vente rolig, slik mammasaurus gjør. For små barn kan det være vanskelig å uttrykke seg og fortelle om følelsene sine. Sinnet tar overhånd og utbruddet kommer spontant. Barn har ikke samme impulskontroll som mennesker i andre aldre, og kan ikke alltid håndtere de stormende følelsene som plutselig dukker opp. Innerst inne kan jo den lille være lei seg, kjenne seg utenfor, eller føle at ingen forstår.
Akkurat som urosaurusen har trampesaurusen store forventninger til dagen og alt det kjekke som skal skje. Men mens urosaurusen blir engstelig og vil dra hjem, uttrykker trampesaurusen skuffelsen sin gjennom å skrike og trampe. Han kjenner seg liten, misforstått og urettferdig behandlet.
Bak raseri og eksplosjoner skjuler det seg som regel noe helt annet. Eller en helt annen. Rachel Brights Trampesaurus viser seg å være både klok og innsiktsfull. Hen har mange venner og er en fin kompis. Trampesauruser er jo så mye mer enn utbruddene sine! Å fokusere på styrker og kvaliteter, glede seg over de hyggelige stundene og la dem få hovedrollen i livet, kan gi barnet mer rom til å kjenne på alle de gode, positive følelsene sine.
Ingen følelser bør ignoreres. Men å prate med en rasende trampesaurus er som regel helt nyttesløst. Kanskje kan man hjelpe til med å begrense utbruddet ved å anerkjenne følelsene? «Jeg forstår at du er sint og lei deg nå. Det er leit at du føler deg slik.» Beholder du roen, kan det hende barnet også roer seg, for følelser smitter. Er det trygt, kan du også trekke deg helt unna til stormen har stilnet. Først når det hele er blåst over kan en prat om hva som egentlig hendte være fint. Når man føler seg forstått, føler man seg også tryggere. Slik er det for små barn også.
Den lille Trampesaurusen ble først utgitt i Goboken i 2022. Du finner den så klart i Gobokhandelen.
Trenger du og trampesaurusen din hjelp?
Mange barn går gjennom en forbigående trampesaurusperiode eller to i livet. Men noen barn har så hyppige og sterke utbrudd at de kan trenge profesjonell hjelp. Er du usikker, spør om råd på helsestasjonen. Her har vi samlet et knippe artikler om raseri og trassalder til deg:
Her har vi samlet noen lenker til relevante artikler:
Fra Bufdir: Hjelp barnet ditt med vanskelige følelser
Fra Bufdir: Derfor «trasser» barnet ditt og slik takler du det
Fra Babyverden: 7 ting du ikke bør gjøre når barnet er sint