Det kan bli noen tårer, både for foreldre og barn. Men barnehagestart går som regel helt flott, bare barna får følge sitt eget tempo.
Masse følelser
– Jeg møter barn som føler seg trygge i barnehagen etter en liten uke, og noen har behov for så mye som halvannen måned. Hvor lang tid det enkelte barnet trenger er helt individuelt, sier Else Marie Sandvoll, eier av Trollberget barnehage i Stavanger.
Barnehagestart kan sette store følelser i sving. Mamma og pappa må kanskje jobbe litt ekstra med seg selv for å forsone seg med at tiden med baby er over, og at de må deles mellom jobb og familie. Barnet har plutselig ikke foreldrenes trygge fang tilgjengelig på dagtid, og må lære seg å være alene uten sine aller nærmeste.
– Barna har ikke tidsperspektiv, og trenger støtte og hjelp hele tiden. Tilvenningen må derfor skje gradvis, slik at den nye verdenen kommer inn i barnets liv i små doser. Når foreldrene plutselig er vekke, blir barna klar over sin egen sårbarhet, sier førsteamanuensis Gerd Abrahamsen ved Universitetet i Stavanger.
Forbered barnet
For å gjøre overgangen lettest mulig for barnet, går det an å starte tilvenningen gradvis. Et besøk på barnehagens lekeplass etter åpningstid kan gjøre området litt kjent for minstemann, og det er som regel lov til å stikke innom en tur før selve startdatoen.
Det kan også være greit å snakke med barnet ditt om det som skal skje. For selv om barnet kanskje ikke har språket på plass ennå, forstår de mye.
I barnehagen er det viktig at foreldre og personalet får til en god dialog, slik at de ansatte kan bli godt kjent med barnet og hvilke rutiner det har. Det er nyttig å vite om for eksempel sovetider, matvaner og hvilke sanger barnet liker.
Det kan også være en ekstra trygghet for barnet å ha med suttekluten eller tutten, slik at de har noe kjent. Abrahamsen sier foreldre ikke må tro at de må venne av barnet med noe før de begynner i barnehagen. Tvert imot kan noe kjent være til god hjelp både for barnet og de ansatte i tilvenningsperioden. Overgangen til felles rutiner vil skje gradvis etter hvert som alle er trygge.
Les også: Takk for at du leser for barnet ditt
Primærkontakt
I barnehagen vil barnet bli godt ivaretatt.
– Ideelt sett er det én ansatt som blir primærkontakt for barnet, og i starten vil både foreldre og barn forholde seg til denne personen. I begynnelsen kan det være nokså dramatisk for et barn å være hjemmefra, og da er det flott med én de kjenner bedre, sier Abrahamsen.
I Trollberget barnehage har de bestemt at barna kun får være i barnehagen to timer den første dagen.
– Dette gjør vi fordi vi har et ønske om at barna skal få spennende opplevelser og inntrykk i barnehagen, slik at nysgjerrigheten skal bli pirret nok til at de ikke ønsker å dra hjem, og at de gleder seg til å komme tilbake dagen etter. Hvordan de neste dagene blir lagt opp er opp til hvert enkelt barns (og foreldres) reaksjon og behov. Men som en tommelfingeregel er barna klar for full barnehagedag etter cirka en uke med reduserte dager med og uten følge av mor og far, sier Else Marie Sandvoll.
Si alltid ha det!
Den største utfordringen i tilvenningsperioden er kanskje avskjedene. Og selv om de kan være vanskelige, er de helt nødvendige.
– Du må alltid si ha det og ikke lure deg vekk. Noen tenker kanskje at “nå går det så greit, så da bare sniker jeg meg forsiktig ut”. Men det er noe av det verste du kan gjøre mot barnet. Det er viktig at barnet alltid erfarer at du kommer tilbake igjen, sier Gerd Abrahamsen.
Dersom barnet gråter når du går, kan du ringe en liten stund etterpå og høre hvordan det går. Som regel varer det ikke så lenge, og du får gjerne beskjed om at alt er bare fint. Kanskje vil barnet gråte flere ganger i løpet av en dag, men da er personalet til stede for å trøste barnet ditt.
– Det er lov til å grine og være lei seg, og vi ansatte må ha kunnskaper nok til å møte barnet på dette. Det er viktig at barnet har en trygg base. De kan få lov til å holde i de voksne så lenge de vil, og i tilvenningen skal de voksne være tilgjengelige for barna hele tiden, sier Else Marie Sandvoll. Hun legger til at hennes barnehage følger mange av Gerd Abrahamsen metoder året gjennom, og ikke bare i tilvenningsperioden.
Dersom tilvenningen blir lang og vanskelig, er det også greit om foreldrene bytter på å levere barnet i barnehagen. På den måten kan både mor og far dele den byrden det er å gå fra et fortvilet barn.
Les også: Derfor er titt-tei-lek morsom – og super for utviklingen
Dette klarer vi!
For at barnehagestarten skal gå fint, mener Gerd Abrahamsen at det også er viktig at foreldrene tenker gjennom hva de selv signaliserer.
– Svært ofte har foreldre skyldfølelse for at de forlater barna sine, og tenker kanskje at de heller skulle hatt dagmamma eller tatt lenger permisjon fra jobb. Dette er helt normalt, og det er en overgang. Det viktigste er at barna har det bra, og husk at du er barnets advokat. Krev ting på barnets vegne, og vis at “Dette klarer vi!”, sier hun.
Gjør du avtaler med barnet om at du skal komme til et bestemt tidspunkt, er det viktig at du holder dette. Selv om minstemann ikke har tidsbegrep, bruker personalet ditt løfte som utgangspunkt til å forberede barnet på hva som skal skje.
– Dersom du har sagt at du kommer etter frukten, vil barnet kanskje stå i vinduet og se når bilen din kommer. Hvis du da ikke dukker opp blir skuffelsen stor. Skulle du bli forsinket er det derfor viktig å gi beskjed, slik at barnet og personalet er forberedt, sier Abrahamsen.
Reaksjoner hos barnet
Selv om det veldig ofte går veldig bra, kan det hende at du merker noen reaksjoner hos barnet.
– Noen endrer kanskje søvnmønster eller matvaner, og andre merker det på magen. Det er heller ikke uvanlig at barna blir litt mer klengete. Når de først har deg der holder de ekstra godt fast og vil ikke slippe taket. Etter en dag med savn og mange inntrykk som skal bearbeides, er det heller ikke uvanlig at ungene blir veldig slitne, sier Abrahamsen.
Les også: Ute-barn har det best
Tre gode tips!
1. Det er viktig å tilrettelegge tilknytningsforhold mellom barnet og de ansatte i barnehagen. Bruk god tid.
2. Foreldre må alltid si ha det! De må også tåle barnas tårer.
3. Foreldre må alltid holde avtaler med barnet. Hvis det ikke går, må du gi beskjed!