Så står dere der. Dagen dere har ventet på er endelig kommet. Men plutselig er det noe som ikke stemmer. Det lille barnet blir plutselig stivt, vil ikke gå, og kanskje begynner det å gråte.
Første gang du opplever dette, tenker du nok at det er sånt som skjer, det går over. Og for mange stopper det her. Men for noen blir det flere og flere slike situasjoner, og reaksjonene til barnet blir kanskje kraftigere for hver gang. Barnet begynner å bekymre seg lenge før dere skal ut, og bekymringen begynner å ta over hverdagen – uten at dere vet hva som har skjedd.
Angst og bekymring hos barn
Angst og bekymring er vanlig. Det rammer ikke bare voksne, men barn også. Små barn kan naturligvis bli bekymret fra tid til annen, uten at det betyr mer enn det. Men når redselen og bekymringen blir til en urolighet som er vanskelig å kontrollere, da er det på tide å gjøre noe.
Det beste er å forebygge, og det er viktig å fange opp redselen fra tidlig alder. Forskning innen atferdsterapi viser at barn ofte kan ha nytte av å lære hvordan man skal håndtere frykt, ved å gruble over hva de egentlig er redde for.
Les om bekymring og skap trygghet
Så hva kan man gjøre selv? En god start er å ha barnet i fanget, sitte rolig og trygt, og lese en bok sammen. Å kjenne seg igjen i vanskelige situasjoner er ofte en god start for å skape dialog om angst. Dette fører til gode diskusjoner, selv med små barn. Å lytte, se redselen og ikke bagatellisere det som skjer, gir dere et godt utgangspunkt for å finne måter å håndtere frykt på, eller minske uro og bekymring.
Det finnes mange bøker for voksne som handler om dette, men bøker for barn, hvor barnet kan kjenne seg igjen i situasjonen, er til nå ganske få. Goboken har valgt å gi ut ei fantastisk bok av den prisbelønte forfatteren Rachel Bright, som gjør dette SÅ elegant, «Den lille urosaurusen». Her følger vi den lille urosaurusen på vei til piknik. Han har gledet seg lenge. Sola skinner og alt er perfekt, helt til han begynner å gruble. Hva om han ikke har nok mat? Hva om han går seg vill, eller det begynner å regne? Bekymringen stiger og tar overhånd.
Store og små urosauruser kan kjenne seg igjen i Rachel Brights bok. Hun viser på en pedagogisk måte hvordan bekymringer kan vokse, og hvor galt det kan bli når vi lar tankene fly i vei, helt ukontrollerbart, som en flyktig sommerfugl. Men hun gir også forslag til løsninger, hvordan man kan snu tankene. Urosaurusen lykkes på en effektiv måte å slutte å bekymre seg når han tenker på noe moren pleier å si.
Boka viser hvor viktig det er at vi prater med barn om bekymringer. At man ikke vifter dem bort uten å ta seg tid til å gi barnet gode verktøy som han eller hun kan bruke i situasjoner der uro lett oppstår. Å kjenne seg trygg og håpefull – og ha full støtte fra foreldre – det er det urosaurusen lærer på piknik-turen sin.
Tro på en lykkelig slutt
Det bor en liten urosaurus i oss alle i ny og ne. Noen hendelser er helt enkelt ganske skremmende. Men klarer vi å tro på at alt ordner seg til slutt, øker tryggheten. Det er før bekymringene tar over, før de blir til et hinder i hverdagen, at vi foreldre kan hjelpe barna våre aller best. Oppfordringen er derfor – forsterk troen til barnet ditt på at han eller hun klarer seg selv. Gi barnet tid til å prate, fortell og øv på hva dere kan gjøre når frykten setter seg. Da kommer også barnet til å lære at: “Om slutten ikke er lykkelig, så er det ikke slutt ennå.”
«Den lille urosaurusen» utgis første gang på norsk av Goboken, i mai 2021. Illustrasjonene er av Chris Chatterton, og boka er oversatt til norsk av Ane Sjøbu. Du finner den også i Gobokhandelen. Boka passer for førskolebarn og er et fint utgangspunkt for samtaler om små og store bekymringer.
Vil du leser mer om barn og angst? Vi anbefaler disse artiklene:
https://www.forskningsdagene.no/artikler/bekymring-er-noe-du-gjr-angst-er-noe-du-fr!t-8092