Hør på favorittlåta mens du føder

Spill musikk mens du føder. Det virker nemlig smertelindrende.

For noen år siden meldte norske medier at Jenny Skavlan hadde født en liten datter til lyden av Daddy Lessons med Beyoncé. Det er ikke så dumt, sier forskerne og ekspertene. Musikk virker nemlig beroligende på kroppen vår og får oss til å føle mindre smerte både før og under fødselen.


Vanlig å synge

Flere steder i verden er det fortsatt vanlig at de som hjelper kvinnen i fødsel synger. Det har trolig vært til stor hjelp for kvinnene.

– Musikk er fantastisk å bruke bevisst under svangerskapet som lindring, for å roe ned seg selv og fosteret, sier musikkpedagog Kajadilani S. M. Fiiksdal.

Hun jobber daglig som musikkveileder og bruker også musikk som verktøy for å hjelpe andre til å få et bedre liv og bedre helse.

– Musikk er også fantastisk for å få kontakt med det ufødte barnet, sier Fiiksdal.

Les også: Syng, syng, syng!

musikk-fodsel
Noen mener at musikk bidrar til bedre stemning for alle på fødestua. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Mindre smerte og angst

En nyere studie målte effekten av musikkterapi på en gruppe førstegangsfødende taiwanske mødre. Studien viste at de fødende som hørte på musikk følte mindre smerte og angst under åpningsfasen. Men studien viste ikke noen effekt av musikken i utdrivningsfasen (Liu YH 2010).

En tidligere studie fra 2000 viste også at det å bruke musikk under fødselen hadde stor effekt på den fødendes oppfatning av smerte (Browning). Musikk på fødestuen skal også virke beroligende på jordmødrene og de andre som er tilstede, og få dem til å arbeide i et roligere tempo. Mange sier at det rett og slett blir ekstra god stemning der inne.

Like viktig som mannen

Musikeren og musikkterapeuten Ginger Garner brukte musikk under fødselen til alle sine tre sønner. Flere måneder før fødselen begynte hun å lage sine fødsels-spillelister med nøye utvalgt musikk.

– Lyder som både beroliget og motiverte meg til å jobbe flittig og grasiøst fram til fødselen av sønnene mine, skriver Garner i en blogg publisert på ModernMom.

Hun omtaler musikken som sin magiske smertelindrer og sier det var like viktig for henne som å ha mannen sin ved sin side. Musikken hjelper henne også å huske tilbake til fødslene og føle den samme lykken flere år etterpå.

Selv brukte hun musikk som spente fra Mozarts Serenade for Winds til Sam Cookes That’s Where It’s At.

Les også: Sangbøker for barn

Musikkterapeutens tips til å lage din perfekte fødsels-liste:

  • Det viktigste er at du velger musikk som DU liker å høre på.
  • Hvis du vil høre på musikk under hele fødselen din, kan det være lurt å lage en spilleliste med lang varighet – gjerne minst åtte timer. Da slipper du å høre de samme sangene om igjen og om igjen hvis fødselen drar ut.
  • Velg både avslappende og motiverende musikk.
  • Lag gjerne ulike spillelister til de ulike fasene av fødselen. Den første fasen er mindre intens enn åpningsfasen, og da kan det passe med mer beroligende musikk. Under åpningsfasen kan det fungere godt med mer motiverende musikk. Mange vil ønske å ha det stille, eller kun veldig rolig bakgrunnsmusikk, under utdrivningsfasen, slik at de kan høre de første lydene av babyen når den kommer ut.
  • Unngå rock og annen heavy musikk med mye trommer og elektriske instrument, da forskning viser at dette kan føre til følelse av sinne, fiendtlighet og fortvilelse.
  • Lag gjerne en egen spilleliste til tiden etter fødselen.
  • Husk å ha med ladere, høyttalere eller det du trenger for at avspillingen av musikken skal fungere under fødselen.
  • Plukk gjerne ferdige spillelister fra nettet, så lenge det er musikk du liker.

Noen låt-forslag:

Amazing day – Coldplay

Never grow up – Taylor Swift

The best day – Taylor Swift

All of me – John Legend

Thinking out loud – Ed Sheeran

Million years ago – Adele

Magic – Coldplay

We will rock you – Queen

You’re beautiful – James Blunt

Hello – Adele

Dark side of the moon – Pink Floyd

Ôpna landskap – Ulf Lundell

Babyen vil også kunne kjenne igjen musikk som den har hørt den siste tiden i magen. Les mer om det her.

Kilder: ScienceDaily, www.modernmom.com, Musikk fra livets begynnelse