Lag en koselig lesekrok

Tipi? Myggnetting? Eller hva med en diger gravemaskinhylle med krypinn i skuffen? En kjær lesekrok er en garanti for fine lesestunder.

– Det beste med hyllen må være skuffen. Den brukes til å sove i og som hytte. Gustav synes også det er spennende å sitte i den om kvelden med lykt og bok å lese, forteller Ida Benedikte Myhre.

Hun snakker om den digre gravemaskinhyllen som dekker hele den ene veggen i sønnens soverom og fungerer som både oppbevaringsmøbel og lesekrok. Ideen fikk hun da hun så et TV-program der de lagde sitteplasser i hyllen på et bibliotek.

gravemaskinhylle_1

gravemaskinhylle_2
FAVORITTSTEDET: – Se, mamma og pappa! Jeg sitter inni her jeg, var det noe av det første Gustav sa da han oppdaget lesekroken i gravemaskinhyllen sin. Foto: Ida Benedikte Myhre

Fikk den bygget av en møbelsnekker
Myhre ville at hyllen skulle være et møbel som sønnen kom til å sette like stor pris på flere år fram i tid.

Jeg likte funksjonen der en ting kan brukes til flere ting. Jeg fanget også opp et tips om at det er lettere å sette farge på møblene, enn på veggene. Satt sammen med de interessene Gustav har, ble det en gravemaskinhylle med lesekrok, forteller Myhre.

Myhre fikk laget hyllen hos en møbelsnekker og malte den selv. Men du trenger ikke nødvendigvis å gå så drastisk til verks for å få på plass en koselig lesekrok.

Her er seks andre gode tips også:

1. Bøker i bøttekottet
Ingenting er bedre enn et sted det går an å krype inn og gjemme seg litt vekk. Kan bøttekottet bli et magisk lesested med en babysengmadrass på gulvet og noen myke puter? Hva med å ta av døren og henge et forheng foran i stedet slik at lesekroken blir mer tilgjengelig.

2. Trivelig med telt
Det skal ikke mye til før et tomt hjørne blir en magisk lesekrok. Tipier er alltid dødsstilige og passer fint inn i litt større hjørner. Har du en symaskin, kan du gi deg i kast med indianerteltet selv. Hvis ikke finnes det mange lekre telt til salgs på nettet. Kanskje finner du et på Finn til og med? Om sommeren er det ekstra stas å flytte teltet ut. Selv på solskinnsdager kan det være godt med en liten lesepause i skyggen.

teepee-ute

Les også: Derfor er titt-tei-lek morsom – og super for utviklingen

3. Koselig med krok
Er det en liten krok under trappen? I hjørnet bak skapet? Lesekroken trenger ikke å være stor. Bøkene kan for eksempel plasseres i en kasse med hjul, slik at det er lett å flytte dem rundt.

4. Mystisk med myggnetting
Har du mindre plass, kan du henge en sengehimmel eller myggnetting fra taket over en ledig kvadratmeter. Fyll opp med mykt underlag som lammeskinn, sengetepper, strandtepper eller en gammel madrass fra babysengen og legg inn puter og tepper. Barnet vil elske å krype inn og bli litt usynlig bak sløret. En lyslenke, eller lommelykt, bidrar også til magisk stemning både dag og natt.

lesetelt_eiril-mormor-2
MAGISK: Selv besteforeldre blir lette å lokke med inn bak myggnettingen til en koselig lesestund. Foto: privat

Les også: Takk for at du leser for barnet ditt

5. Magisk med maling
Det skal ikke mere til enn å male den nederste delen av et hjørne i en annen farge enn resten av rommet, for eksempel som en liten sidevegg av et hus med skrått tak, før dette blir en helt spesiell krok. En wall sticker kan også gjøre nytten om du ikke er så glad i malerkosten. Legg til noe mykt å sitte på, noen puter og en bokkasse, så er lesekroken på plass.

Lekehytte
DRØMMESSTEDET: Hvem drømmer ikke om en hytte som dette full av barnebøker? Illustrasjonsfoto: Shutterstock

6. Herlig med hytte
Har dere en lekehytte i hagen, eller planer om å bygge en? Hva med å sette inn hyller og ha noen av bøkene der. Rett og slett en egen lesehytte! Da blir det lett å få poden med ut, i hvert fall fra huset til lekehytten, selv på regnværsdager. Men det bør være tørt i hytten så ikke bøkene blir fuktige.

God lesestund!

Les også hvordan du kan oppbevare barnebøkene