Hvordan lese for 2-åringen?

2-åringen er i full gang med å lære å forestille seg. Dette er en veldig viktig ferdighet som styrker evnen til fantasi og barnets tenke-ferdigheter. Etter hvert setter barnet sammen ord for å dele sine tanker og følelser, opp til fem eller seks ord, og lærer hvordan ideer henger sammen. Det er dette som er grunnen til at de stadig spør “Hvorfor?” Innen barnet er 3 år kan barnet kjenne opp til 900 ord.

Still barnet spørsmål for å engasjere

Det vil hjelpe barnet å uttrykke sine tanker og følelser, selv under lesestunden. Det er ikke så viktig om det er direkte relatert til historien i boken, men historien i boken kan gjerne være en samtalestarter.

Velg en bok som passer til barnets humør

Hvis barnet er oppspilt, kan det være lurt å velge en bok som oppfordrer til bevegelse eller fysisk deltakelse, som for eksempel en bok med luker eller bevegelige deler. Hent frem skuespilleren i deg selv og bruk forskjellige stemmer for hver rollefigur. Øyne og øyenbryn fungerer godt som “rekvisita”, bruk dem til å vise overraskelse, sjokk, humor og spenning. Pass på at dere har øyenkontakt med jevne mellomrom, for eksempel for å illustrere at noe er ekstra spennende eller dramatisk. Slik bidrar du til å holde barnets oppmerksomhet.

Billedbøker kan bli inspirasjon til å tegne og fargelegge sammen

La barnet få leke med fargestifter, maling og kritt og heng bildene opp på veggen. Det bygger barnets selvtillit.

Slik styrker du språkutviklingen

La barnet få forestille seg og lage sine egne ville historier – det styrker språkutviklingen på en fin måte.

Syng sanger sammen!

Sanger inneholder mange forskjellige ord som vil hjelpe barnet å lære nye ord.

Bygg videre på det barnet ditt sier

Hvis barnet for eksempel sier «Hunden voff», kan du si – «Ja, hunden bjeffer på katten». Dette lærer barnet nye ord og hjelper henne å sette sammen setninger.

Still barnet ditt spørsmål

Det hjelper henne å forstå hvordan ting henger sammen. Spør henne hvorfor hun tror himmelen er blå eller fuglene synger. Det er ikke så viktig å få rett svar – det får henne til å tenke og lære å uttrykke seg.

Barn trenger mange muligheter til å praktisere språket

Det krever tålmodighet av deg! Du må kanskje svare på samme spørsmål og lese de samme bøkene og leke de samme lekene, om og om igjen. Barn lærer ved å repetere.

Barnet begynner å bli interessert i det skrevne ord

Nå kommer forståelsen for bokstaver og at ord har mening. La barnet få bruke fargestifter til å tegne sine egne «ord». Selv om barnet lærer noen før-leseferdigheter i barnehagen er det smart at dere også øver på dette hjemme. Fortsett å lese favorittbøkene som barnet har vært glad i tidligere, mens du introduserer nye titler som utfordrer barnet til å utvide vokabularet sitt og også tanke-evnen sin.